Na ruim 148-jaar staat er nog altijd een echte Prins aan het hoofd van het bedrijf. Of eigenlijk: drie Prinsen. Want sinds 1979 is het bedrijf in handen van Gerda, Teun en Cor Prins. Gerda Prins houdt zich bezig met planning en administratie, Teun Prins coördineert het onderhoud van het wagenpark en Cor Prins neemt de verhuizingen voor zijn rekening. En gezamenlijk voeren zij het beleid van een uniek transportbedrijf in de regio.

De rijke historie van Prins Transport uit Purmerend begint al in 1875, toen het bedrijf werd opgericht door Teunis Prins. Destijds gevestigd aan de rand van het oude Purmerend, bestonden de voornaamste bezigheden uit hooirijden, veetransporten en ander vervoer op het agrarische gebied. Paard en wagen was uiteraard het enige vervoermiddel. Met de belangrijke Purmerendse veemarkt als klant, liepen de zaken goed.

Belangrijke groei maakte het bedrijf door met de intrede van Tjipke Prins I, die vanaf 1893 de scepter ging zwaaien. In Purmerend was hij een geziene figuur en stond beter bekend als Karel I, omdat hij zo sterk leek op de man afgebeeld op sigarenkistjes van dat merk. Er kwamen onder meer bodedienstwerk en verhuizingen bij. Op den duur had het bedrijf 24 paarden in dienst. Ver voor de Eerste Wereldoorlog werd al een GMC met motortractie in gebruik genomen en na de oorlog kwam naar een Durkop bij. Vanaf 1924 stond er weer een Teunis Prins aan de leiding, zoon van Tjipke Prins I. Tien jaar lang leidden vader en zoon gezamenlijk het bedrijf, tot Tjipke Prins I komt te overlijden in 1934. Teunis Prins weet het bedrijf gezond door de crisisjaren en de Tweede Wereldoorlog te sturen, mede door een korte samenwerking met het Zaanse transportbedrijf Alb. Keyzer. Na de tweede Teunis, volgde een tweede Tjipke aan het hoofd van Prins Transport. Tjipke Prins II werd in 1964 directeur en onder zijn bewind vierde het bedrijf haar 100-jarig bestaan in 1975. Bij elkaar werkten op dat moment 14 mensen bij Prins Transport en was het zich vooral gaan toeleggen op verhuizingen en transport; het veetransport was inmiddels uit de bedrijfsvoering verdwenen. Zwaar transport was door de jaren heen een specialisme geworden. Enorme tanks, ketels of buizen werden (toen al) moeiteloos verplaatst.

Transport

Er zijn bijna geen grote transportopdrachten waar Prins Transport ‘nee’ tegen zegt. Van het vervoer van bijvoorbeeld een boot tot transporten met een totaalgewicht tot zo’n 90 ton of een lengte van 38 meter. Prins Transport vervoert onder andere ketels, damwanden, draglines, heistellingen, zwembadvloeren en containers. Prins Transport is gespecialiseerd in het leggen van rijplaten. Platenbanen van 5 meter tot 5 Kilometer zijn geen probleem.

Dat doet Prins Transport onder meer met twee radiografisch bestuurbare wagens met kraan. Hiermee is het bedrijf uniek in de regio. Met deze wagens kan de chauffeur de kraan en de auto tegelijk bedienen, zonder telkens in en uit de cabine te moeten stappen. Dit wordt vooral veel gebruikt bij het uitleggen van platen. Kijk voor details van de verschillende wagens bij Materieel.

Alle benodigde vergunningen zijn in het bezit van Prins Transport, of kunnen worden aangevraagd bij gemeente, provincie of het rijk.

Verhuizingen

Prins Transport doet altijd haar uiterste best om een verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen. Verhuizen is voor de betrokkenen meestal een heel gedoe en wij proberen die last voor u zoveel mogelijk te verlichten.

Gratis verhuisdozen

Voor de verhuizing komt een medewerker langs die bekijkt hoeveel u te verhuizen heeft. Op basis van die hoeveelheid en de afstand van de verhuizing, wordt een offerte gemaakt. Als u de offerte heeft geaccepteerd, krijgt u van Prins Transport gratis verhuisdozen in bruikleen, alsmede inpakpapier en stickers. Prins Transport heeft ook de beschikking over speciale boekendozen. Een vergissing die nog al eens gemaakt wordt, is dat mensen denken dat de dozen na de verhuizing direct weer aan Prins mee terug gegeven moeten worden. Dat hoeft helemaal niet. U kunt gerust enkele weken de tijd nemen om het nieuwe onderkomen in te richten, alvorens de dozen terug te geven.

Prins Transport verzorgt ook vaak bedrijfsverhuizingen. Bekende klanten zijn bijvoorbeeld Evean Zorg en de gemeente Purmerend.

Ervaren verhuizers

Prins Transport heeft een schat aan ervaring op het gebied van verhuizen. Zo was het de eerste die via de dijk verhuizingen richting Marken deed. Het voormalige eiland heeft pas sinds 1957 een dijk en tot 1960 liep de verharde weg niet verder dan het einde van de dijk. Huisraad moest dus voor een groot deel met een boot worden verplaatst. Dat gebeurde ook met de verhuizing van de fam. D. Zeeman Sr. in 1958. Dat dit tot tevredenheid gebeurde, blijkt wel uit het feit dat Prins Transport ook in 1986 de volgende verhuizing van de familie Zeeman mocht verzorgen.

Opslag

Ook voor mensen die nog niet direct in hun nieuwe woning kunnen, maar wel hun oude huis al moeten verlaten, heeft Prins Transport de oplossing. Tegen een schappelijke vergoeding kunt u de spullen zolang dat nodig is opslaan in een loods van Prins Transport.